Založit webové stránky nebo eShop

Domácí výroba kombuchy

Výzkumy prováděné během posledního století svědčí o výhodách, které pěstování kombuchy skýtá. Kombucha má však jednoho nepřítele: Jsou jimi komerční zájmy, které se snaží spotřebitele navádět pouze vlastním směrem. Nápoj, který je nabízen v prodeji, není často ještě hotový, to proto, aby byl sladký, aby lépe chutnal a aby déle vydržel na skladu. Ale takový nápoj, protože je nedokvašený, obsahuje ještě velké množství nezpracovaného zbytkového cukru. Proto je nebezpečný pro diabetiky, lidi se zažívacími těžkostmi, pro nemocné rakovinou a další. Správně vyrobený nápoj je však právě na tato onemocnění doporučován. Je však nutné dodržet správnou technologii, a to můžeme dokázat jen při vlastní výrobě, pokud známe správný návod


POTŘEBUJEME :

1 Kus mateční houby nebo (2 - 4 Dceřiné houby)

0,3 L Hotový nápoj z předešlé várky (10%) nebo u koupené násady přiložený sáček (kvasný roztok)

270 - 290g Cukru (Řepný bílý)

3 Čajové lžíce sypaného černého čaje (např. Ceylon-Jemča)

3 L Vody

(dále pak 6 L Hrnec, 4 L Láhev od okurek, Plastová nálevka ,Cedník s jemným sítkem, Vařečka, Ubrousek, Gumička)

* pokud budete chtít použít med (světlý, květový), tak 110g - 125g/1 litr

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                            POSTUP :  

  1. V hrnci (smalt,nerez) převaříme vodu (cca 5 minut) a odstavíme z plotny.
  2. Přidáme čaj a cukr ,vařečkou mícháme až se cukr rozpustí.
  3. Louhujeme čaj 10 minut
  4. Potom nalijeme čaj přes nálevku s cedníkem (s jemným sítkem) do okurkové lahve (Láhev před použitím vymyjeme horkou vodou)
  5. Necháme čaj vychládnout (25 až max. 35 °C)     (čaj vychládne za cca 5-7 hodin při pokojové teplotě)
  6. Do vychladlého čaje nalijeme živný roztok (nápoj z předešlé várky)
  7. Vložíme houbu do čaje (bílou a hladkou stranou nahoru !)
  8. Na hrdlo láhve dáme ubrousek a gumičkou stahnem
  9. Láhev s houbou umístníme na klidné místo, kde nesvítí slunce (houba nesnáší přímé sluneční paprsky, kouř a výpary např. v kuchyni)
  10. Necháme kvasit 7 - 10 dní při pokojové teplotě okolo 25 °C .
  11. Nápoj je hotový podle kondice houby a teploty (jestli je nápoj již hotový ochutnáme brčkem)
  12. V letních vedrech je někdy nápoj hotový již za 6 dní !
  13. Správně vyrobený nápoj má sladkokyselou chuť, jemně perlí a je lahodný
  14. Nápoj stáčíme nejlépe do skleněných lahví a umistňujeme do ledničky v chladnu se zastaví (zpomalí) kvasný proces
  15. Pěnivost nápoje lze zvýšit ponecháním láhve v pokojové teplotě

ZDE JE VIDEO DOMÁCÍ VÝROBA KOMBUCHY (1 Díl) :

 
 
     *   PŘI ZAKOUPENÍ NÁSADY (KOMBUCHY) V OBCHODĚ POUŽIJTE PŘILOŽENÝ NÁVOD
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                              DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE
  • Při vyšší teplotě okolí stáčíme 6 - 8 den (většinou 7 den,kontrola nápoje brčkem)
  • Po 10 dnech vzniká kombuchový ocet !
  • Při začátku výroby nápoje se často stává, že houba klesne na dno (nevadí, po čase vyplave na povrch)
  • Při první výrobě se může stát, že nápoj neperlí ( ještě není správná symbióza bakterií a kvasinek)
  • Okyselení čaje je důležité dodržet ("startovací"medium a prevence plísní !)
  • Pokud hotový stočený nápoj necháme při pokojové teplotě kvasný proces probíhá dále !
  • Při delším skladování hotového nápoje se uvnitř můžou tvořit nové zárodky houby (rosolovité útvary)
  • Po určité době houba vytváří na povrchu novou houbu
  • Při vzniku nových hub (dceřiné) zakladáme další kvasnou láhev ( 2 - 4 mladé houby na láhev)
  • Jak houba stárne ,tak ji omlazujeme a to sloupnutím spodní starší houby, kterou vyhodíme (většinou jsou starší houby tmavé,počíname si opatrně abychom nepoškodili mladou houbu)
  • Velmi skvrnité a hnědé (opotřebené) houby vyhazujeme !
  • Při dobrém ošetřování vydrží houba až 6 měsíců a někdy i déle
  • Pokud nemáte čas na výrobu nápoje (např.dovolená) uložte houbu s trochou nápoje do sklenice s víčkem a dejte do ledničky (vchladu houba vydrží řadu týdnů)

                                 ZDE JE VIDEO PĚSTOVANÍ A OŠETŘOVANÍ KOMBUCHY ( 2.DÍL) :

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                PÁR RAD A TIPŮ
  • Na vaření čaje pro kombuchu používejte (smaltovaný hrnec,vařečku,cedník a nálevku) určený jen pro tento účel
  • Dodržujte co největší hygienu(všechny pomůcky při výrobě umýjte horkou vodou)(nepoužívejte saponáty)
  • Při práci s houbou (máme čisté ruce a houbu oplachujeme pod tekoucí vlažnou vodou !)
  • Při práci a styku s houbou i nápojem nepoužívejte kovové pomůcky !
  • Dceřiné houby nemusí být tak biologicky aktivní(jako mateční) doporučuju dávat 2-4 dceřiné houby do jedné kvasné nádoby
  • Houbu před dalším použití raději uzavíráme víkem(než vychládne čaj), protože hrozí, že octové mušky nakladou vajíčka na houbu (pak by se mohly na houbě vyskytnout červíci !)
  • Houbu nikdy nevkládáme do horkého čaje ! (30 až max.35 °C !)
  • Na hrdle kvasné nádoby musí být prodyšná tkanina (ubrousek), houba potřebuje kyslík !
  • Houba dodaný cukr zpracuje, takže obava že se cpeme cukrem je bezpředmětná !
  • Starou houbu můžeme dát do kompostu nebo (se může použít, jako pleťová maska)
  • Pokud uchováváte hotový nápoj při pokojové teplotě probíhá dále kvašení a vzniká více Co2 (více perlí).
  • Chuťová variace nápoje je dána biologickou aktivitou houby,použitým čajem,délkou kvašení a také délkou skladování !
  • Pokud je hotový nápoj již hodně kyselí můžete-ho naředit vodou a pít
  • Pokud chcete dělat nápoj i ze zeleného čaje(doporučuju střídat jednou černý čaj,druhý nálev zelený čaj)
  • Nepoužívejte aromatizované čaje !
  • Pokud můžete skladujte nápoj ve skleněných láhvích (PET láhve uvolňují v malém množství toxické látky
  • Pokud se vám nedaří vyrobit si vlastní nápoj, můžete si ho koupit hotový(i v bio kvalitě), prodává se v (supermárketech,zdravá výživa,lékárny)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                  SKLADOVÁNÍ HOUBY
  • Krátkodobé (několik týdnů)(např. dovolená)
  1. Houbu uchováme s cca 0,25 l kombuchového nápoje v ledničce
  • Dlouhodobé (měsíce)
  1. Houbu rychle a hluboce zmrazíme
  2. Houbu usušíme při 30 °C (např. sušička na ovoce)
              Při opětovném "oživování" musíme počítat, že houba bude zpočátku neaktivní (2 - 3 týdny) !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                   DALŠÍ INFORMACE (NEVYZKOUŠENO)
 
1) Na začátku kvašení se někde doporučuje přidat do živného roztoku malé množství alkoholu(RUM,SHERRY,VÍNO,KOŇAK atd.).Činnost mikroorganismů se zvyšuje přidáním alkoholu.
 
2) Když dostanete jen houbu bez zákvasu,tak přidejte do čajového nálevu 2 až 4 polevové lžíce převařeného octa na 1 L čaje (okyselení nalevu je důležité !).
 
3) Zrychlit vytváření nové houby a kvašení lze ovlivnit velikosti kvasné nádoby.Velká povrchová plocha a nízká hladina čaje podporuje oba procesy !.
 
4) Pokud chcete vypěstovat novou houbu bez toho, abyste musely oddělovat novou houbu od staré.Tak dejte starou houbu na dno nádoby a zatížte několika např. kameny.(Kameny před použitím vyvaříme ve vodě !)
 
5) Někdo dává pár umytých hrozinek do hotového nápoje (láhve) nebo se dávají kousky ovoce (Maliny,ostružiny,jablka,hrušky atd.).Nápoj tím získá novou příchuť,ovoce se dává do již hotového nápoje.
 
6) V Rusku se dává kolečko citrónu do čajového nálevu (dobře umýt citrón !).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                          DALŠÍ MOŽNOSTI VÝROBY NÁPOJE

Pořízení speciálnich kvasných nádob (sklo,keramika)

    

 Můžeme kohoutkem odpouštět nápoj a potom dolívat živný roztok (sladký čaj).
 Nádobu čistíme a houbu omlazujeme po nějaké době.
 
 
TOPlist
aktualizováno: 25.10.2017 22:05:16