Výzkumy prováděné během posledního století svědčí o výhodách, které pěstování kombuchy skýtá. Kombucha má však jednoho nepřítele: Jsou jimi komerční zájmy, které se snaží spotřebitele navádět pouze vlastním směrem. Nápoj, který je nabízen v prodeji, není často ještě hotový, to proto, aby byl sladký, aby lépe chutnal a aby déle vydržel na skladu. Ale takový nápoj, protože je nedokvašený, obsahuje ještě velké množství nezpracovaného zbytkového cukru. Proto je nebezpečný pro diabetiky, lidi se zažívacími těžkostmi, pro nemocné rakovinou a další. Správně vyrobený nápoj je však právě na tato onemocnění doporučován. Je však nutné dodržet správnou technologii, a to můžeme dokázat jen při vlastní výrobě, pokud známe správný návod.
POTŘEBUJEME :
1 Kus mateční houby nebo (2 - 4 Dceřiné houby)
0,3 L Hotový nápoj z předešlé várky (10%) nebo u koupené násady přiložený sáček (kvasný roztok)
270 - 290g Cukru (Řepný bílý)
3 Čajové lžíce sypaného černého čaje (např. Ceylon-Jemča)
3 L Vody
(dále pak 6 L Hrnec, 4 L Láhev od okurek, Plastová nálevka ,Cedník s jemným sítkem, Vařečka, Ubrousek, Gumička)
* pokud budete chtít použít med (světlý, květový), tak 110g - 125g/1 litr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POSTUP :
- V hrnci (smalt,nerez) převaříme vodu (cca 5 minut) a odstavíme z plotny.
- Přidáme čaj a cukr ,vařečkou mícháme až se cukr rozpustí.
- Louhujeme čaj 10 minut
- Potom nalijeme čaj přes nálevku s cedníkem (s jemným sítkem) do okurkové lahve (Láhev před použitím vymyjeme horkou vodou)
- Necháme čaj vychládnout (25 až max. 35 °C) (čaj vychládne za cca 5-7 hodin při pokojové teplotě)
- Do vychladlého čaje nalijeme živný roztok (nápoj z předešlé várky)
- Vložíme houbu do čaje (bílou a hladkou stranou nahoru !)
- Na hrdlo láhve dáme ubrousek a gumičkou stahnem
- Láhev s houbou umístníme na klidné místo, kde nesvítí slunce (houba nesnáší přímé sluneční paprsky, kouř a výpary např. v kuchyni)
- Necháme kvasit 7 - 10 dní při pokojové teplotě okolo 25 °C .
- Nápoj je hotový podle kondice houby a teploty (jestli je nápoj již hotový ochutnáme brčkem)
- V letních vedrech je někdy nápoj hotový již za 6 dní !
- Správně vyrobený nápoj má sladkokyselou chuť, jemně perlí a je lahodný
- Nápoj stáčíme nejlépe do skleněných lahví a umistňujeme do ledničky v chladnu se zastaví (zpomalí) kvasný proces
- Pěnivost nápoje lze zvýšit ponecháním láhve v pokojové teplotě
ZDE JE VIDEO DOMÁCÍ VÝROBA KOMBUCHY (1 Díl) :
- Při vyšší teplotě okolí stáčíme 6 - 8 den (většinou 7 den,kontrola nápoje brčkem)
- Po 10 dnech vzniká kombuchový ocet !
- Při začátku výroby nápoje se často stává, že houba klesne na dno (nevadí, po čase vyplave na povrch)
- Při první výrobě se může stát, že nápoj neperlí ( ještě není správná symbióza bakterií a kvasinek)
- Okyselení čaje je důležité dodržet ("startovací"medium a prevence plísní !)
- Pokud hotový stočený nápoj necháme při pokojové teplotě kvasný proces probíhá dále !
- Při delším skladování hotového nápoje se uvnitř můžou tvořit nové zárodky houby (rosolovité útvary)
- Po určité době houba vytváří na povrchu novou houbu
- Při vzniku nových hub (dceřiné) zakladáme další kvasnou láhev ( 2 - 4 mladé houby na láhev)
- Jak houba stárne ,tak ji omlazujeme a to sloupnutím spodní starší houby, kterou vyhodíme (většinou jsou starší houby tmavé,počíname si opatrně abychom nepoškodili mladou houbu)
- Velmi skvrnité a hnědé (opotřebené) houby vyhazujeme !
- Při dobrém ošetřování vydrží houba až 6 měsíců a někdy i déle
- Pokud nemáte čas na výrobu nápoje (např.dovolená) uložte houbu s trochou nápoje do sklenice s víčkem a dejte do ledničky (vchladu houba vydrží řadu týdnů)
ZDE JE VIDEO PĚSTOVANÍ A OŠETŘOVANÍ KOMBUCHY ( 2.DÍL) :
- Na vaření čaje pro kombuchu používejte (smaltovaný hrnec,vařečku,cedník a nálevku) určený jen pro tento účel
- Dodržujte co největší hygienu(všechny pomůcky při výrobě umýjte horkou vodou)(nepoužívejte saponáty)
- Při práci s houbou (máme čisté ruce a houbu oplachujeme pod tekoucí vlažnou vodou !)
- Při práci a styku s houbou i nápojem nepoužívejte kovové pomůcky !
- Dceřiné houby nemusí být tak biologicky aktivní(jako mateční) doporučuju dávat 2-4 dceřiné houby do jedné kvasné nádoby
- Houbu před dalším použití raději uzavíráme víkem(než vychládne čaj), protože hrozí, že octové mušky nakladou vajíčka na houbu (pak by se mohly na houbě vyskytnout červíci !)
- Houbu nikdy nevkládáme do horkého čaje ! (30 až max.35 °C !)
- Na hrdle kvasné nádoby musí být prodyšná tkanina (ubrousek), houba potřebuje kyslík !
- Houba dodaný cukr zpracuje, takže obava že se cpeme cukrem je bezpředmětná !
- Starou houbu můžeme dát do kompostu nebo (se může použít, jako pleťová maska)
- Pokud uchováváte hotový nápoj při pokojové teplotě probíhá dále kvašení a vzniká více Co2 (více perlí).
- Chuťová variace nápoje je dána biologickou aktivitou houby,použitým čajem,délkou kvašení a také délkou skladování !
- Pokud je hotový nápoj již hodně kyselí můžete-ho naředit vodou a pít
- Pokud chcete dělat nápoj i ze zeleného čaje(doporučuju střídat jednou černý čaj,druhý nálev zelený čaj)
- Nepoužívejte aromatizované čaje !
- Pokud můžete skladujte nápoj ve skleněných láhvích (PET láhve uvolňují v malém množství toxické látky
- Pokud se vám nedaří vyrobit si vlastní nápoj, můžete si ho koupit hotový(i v bio kvalitě), prodává se v (supermárketech,zdravá výživa,lékárny)
- Krátkodobé (několik týdnů)(např. dovolená)
- Houbu uchováme s cca 0,25 l kombuchového nápoje v ledničce
- Dlouhodobé (měsíce)
- Houbu rychle a hluboce zmrazíme
- Houbu usušíme při 30 °C (např. sušička na ovoce)
DALŠÍ MOŽNOSTI VÝROBY NÁPOJE
Pořízení speciálnich kvasných nádob (sklo,keramika)