Podle originalního receptu z oblasti,kde se kombucha pěstovala,se používal téměř vždy nálev z černého čaje.
Mikroorganismus kultur kombuchy se nejlépe daří v černém čaji.Tento živný roztok je osvědčený a prakticky bez problému k pěstování.
Podle pokusů je dokázáno,že pěstování kombuchy v černém čaji vede k nejvyšší koncentraci kyseliny mléčné a glukonové.
Houba pěstovaná v černém čaji je méně nachylná na výskyt plísní !
DRUHY ČERNÝCH ČAJŮ VHODNÝCH PRO KOMBUCHU
- Ceylon-Tee (Cejlonský čaj) : Barva: zlatá s načervenalým třpytem. Aroma : jemně aromatický Země původu: Srí Lanka (z horských oblastí) (DOPORUČUJU)
- Assam-Tee (Assamský čaj) : Barva: velmi tmavá. Aroma: silný a kořeněný Země původu : severní Indie (nejrozsáhlejší plantáže na světě)
- Darjeeling-Tee (Darjeelingský čaj) : Barva: velmi světlá (druhý sběr tmavá). Aroma : jemný až kořeněný a silný . Země původu : horské oblasti různých zemí
- Nilgiri-Tee (Nilgirský čaj) : Barva: zlatočervená. Aroma : jemně aromatický Země původu: jihoindické pohoří
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DRUHY ZELENÝCH ČAJŮ VHODNÝCH PRO KOMBUCHU
- Bancha-Tee (Banča čaj) : Aroma : trávové a nasladlé. Země původu: Japonsko a Čína (velmi nízký obsah kofeinu) (vhodný pro děti a staré lidi)
- Sencha-Tee (Senča čaj) : Barva: žlutavá až zelená. Aroma : trávová a květná Země původu: Japonsko,Čína (DOPORUČUJU)
- Gunpowder-Tee : Aroma : silné,lehce natrpklé a kořenité.Země původu: Čína (vysoký obsah kofeinu)
- Oolong- Tee : Aroma : mírné aroma černého čaje, lehce natrpklý.Země původu: Tchaj-wan
Při použití zelených čajů necháme vodu zchladnout na cca 80°C (cca 5-10minut) a louhujeme 2-5 minut podle druhu použitého čaje !
(Při použití zeleného čaje je doporučeno udělat směs s černým čajem)
(Podle mě je nejlepší dělat nálev na střídačku,jednou v černém podruhé v zeleném čaji)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POKUD UŽ HOUBA POMALU STÁRNE A CHYSTÁME SE NA VÝMĚNU,MŮŽEME SI VYZKOUŠET RŮZNÉ ČAJOVÉ NÁLEVY
- Bylinkové nálevy : např. Šípek,Kopřiva,Bez,List jahodníku a ostružiníku,Lípový květ atd. (Nepoužívame bylinky s obsahem éterických olejů např. Šalvěj,Levandule,Fenykl atd.) (Éterické oleje ničí bakterie !) (Doporučuju při použití bylinek střídat nálevy s černým čajem)
Při použití bylinkových čajů : 2-3 čajové lžičky na 1 Lvody (louhujeme 5- 10 minut podle druhu bylin)
- Zelený nebo černý čaj : Můžete si také vyzkoušet ,take jiné čaje a zvolit si ho podle chuti.
(Osobně mám vyzkoušené zelené čaje a nálev ze šípků)
- Šípkový čaj : Nadrobno nadrcené šípky (6 čaj.lžiček) vaříme 2-3 minuty ve 3 litrech vody a potom necháme šípky louhovat 10-15 minut (Doporučuju, výborná chuť).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPOZORNĚNÍ * Vždy používejte co nejkvalitnější čaje !
* Nepoužívejte čaje v nálevkových sáčcích !
* Nepoužívejte aromatizované čaje !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------