DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Druhy čajů pro kombuchu

Podle originalního receptu z oblasti,kde se kombucha pěstovala,se používal téměř vždy nálev z černého čaje.
 
Mikroorganismus kultur kombuchy se nejlépe daří v černém čaji.Tento živný roztok je osvědčený a prakticky bez problému k pěstování.

Podle pokusů je dokázáno,že pěstování kombuchy v černém čaji vede k nejvyšší koncentraci kyseliny mléčné a glukonové.

Houba pěstovaná v černém čaji je méně nachylná na výskyt plísní !

                               DRUHY ČERNÝCH ČAJŮ VHODNÝCH PRO KOMBUCHU

  • Ceylon-Tee (Cejlonský čaj) : Barva: zlatá s načervenalým třpytem. Aroma : jemně aromatický    Země původu: Srí Lanka (z horských oblastí)                  (DOPORUČUJU)                                    
  • Assam-Tee (Assamský čaj) : Barva: velmi tmavá. Aroma: silný a kořeněný  Země původu : severní Indie (nejrozsáhlejší plantáže na světě)                                  
  •  Darjeeling-Tee (Darjeelingský čaj) : Barva: velmi světlá (druhý sběr tmavá). Aroma : jemný až kořeněný a silný . Země původu : horské oblasti různých zemí                                                      
  • Nilgiri-Tee (Nilgirský čaj) : Barva: zlatočervená. Aroma : jemně aromatický  Země původu: jihoindické pohoří    

                                      

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
                                DRUHY ZELENÝCH ČAJŮ VHODNÝCH PRO KOMBUCHU
 
  • Bancha-Tee (Banča čaj) : Aroma : trávové a nasladlé. Země původu: Japonsko a Čína   (velmi nízký obsah kofeinu) (vhodný pro děti a staré lidi) 
  • Sencha-Tee (Senča čaj) : Barva: žlutavá až zelená. Aroma : trávová a květná    Země původu: Japonsko,Čína                                   (DOPORUČUJU)
  • Gunpowder-Tee   : Aroma : silné,lehce natrpklé a kořenité.Země původu: Čína   (vysoký obsah kofeinu)
  • Oolong- Tee     : Aroma : mírné aroma černého čaje, lehce natrpklý.Země původu: Tchaj-wan
   Při použití zelených čajů necháme vodu zchladnout na cca 80°C (cca 5-10minut) a louhujeme 2-5 minut podle druhu použitého čaje !
 
                        (Při použití zeleného čaje je doporučeno udělat směs s černým čajem)
           (Podle mě je nejlepší dělat nálev na střídačku,jednou v černém podruhé v zeleném čaji)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
      POKUD UŽ HOUBA POMALU STÁRNE A CHYSTÁME SE NA VÝMĚNU,MŮŽEME SI VYZKOUŠET RŮZNÉ ČAJOVÉ NÁLEVY
  • Bylinkové nálevy : např. Šípek,Kopřiva,Bez,List jahodníku a ostružiníku,Lípový květ atd. (Nepoužívame bylinky s obsahem éterických olejů např. Šalvěj,Levandule,Fenykl atd.) (Éterické oleje ničí bakterie !) (Doporučuju při použití bylinek střídat nálevy s černým čajem)
          Při použití bylinkových čajů : 2-3 čajové lžičky na 1 Lvody (louhujeme 5- 10 minut podle druhu bylin)
  • Zelený nebo černý čaj : Můžete si také vyzkoušet ,take jiné čaje a zvolit si ho podle chuti.
                         (Osobně mám vyzkoušené zelené čaje a nálev ze šípků)
  •  Šípkový čaj : Nadrobno nadrcené šípky (6 čaj.lžiček) vaříme 2-3 minuty ve 3 litrech vody a potom necháme šípky louhovat 10-15 minut (Doporučuju, výborná chuť).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
         UPOZORNĚNÍ   * Vždy používejte co nejkvalitnější čaje !
                                 * Nepoužívejte čaje v nálevkových sáčcích !
                                 * Nepoužívejte aromatizované čaje !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Stručně o čajích

 
 
 
                                                                        
 
 
                           
aktualizováno: 02.11.2024 12:23:21