DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Problémy s výrobou

                                                                UPOZORNĚNÍ

Při začátku výroby nápoje trvá nějaký čas (cca 2 - 3 týdny) než začne správně fungovat symbióza houby, bakterií a kvasinek !

Všechno má svůj čas a proto dopřejte houbě na začátku výroby délší dobu, aby se mohla správně "nastartovat"

                                                           CO NUTNĚ DODRŽET

  1. Houba potřebuje dostatečné množství cukru (80 - 100g/1L vody), aby mohla správně fungovat
  2. Důležitá je teplota, která by měla být v rozmezí (21 - 28°C)
  3. První čajové nálevy dělejte jen ze sypaného černého čaje (min.1 čajová lžička/1L vody)
  4. Při další výrobě nápoje vždy použijte 10% hotového nápoje na "naočkování" nové várky (např.200 ml/2L čaje)
  5. Dodržujte co největší hygienu 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                        PROBLÉMY S VÝROBOU
  1. Nápoj je již po 6 dnech kyselý (nepitelný) : (slabé bakterie a silné kvasinky způsobují vysokou pěnivost,rychle zkyselení a tenkou dceřinou kulturu)
          Náprava: Podpořit bakterie 
                         1)  slabší čaj  
                         2)  teplota 21-23 °C
                         3)  pro nálev použít nápoj kyselejší s méně  kvasinkami (z hladiny hotového nápoje) ! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
     2.   Nápoj je po 8-10 dnech pořád sladký : (silné bakterie a slabé kvasinky, nápoj kvasí pomalu a neperlí, dobře vytváří dceřinou kulturu)  
 
           Náprava: Podpořit kvasinky
                          1)  silnější čaj
                          2)  teplota 24-28 °C
                          3)  pro nálev použít nápoj sladší s více kvasinkami ( sediment ze dna kvasné nádoby) !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Informace o pěstování houby :  www.happyherbalist.com/pictures.htm 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                            CO SE MŮŽE PŘIHODIT 
          Při špatné hygieně a nedodržení některých postupů se může přihodit, že nám houba zplesnívý !
 
            Ve většině připadů vznikne plíseň,když se čaj pro kombuchu řádně neokyselí (10% !)
                                   ( V kyselém prostředí nemají plísně téměř žadnou šanci)
                                                             
  
  
 Takové houby vyhodíme !   (osobně se mi to nikdy nestalo)          více info na této adrese : www.organic-kombucha.com/kombucha_mold_photos.html 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                                     
aktualizováno: 02.11.2024 12:23:21