UPOZORNĚNÍ
Při začátku výroby nápoje trvá nějaký čas (cca 2 - 3 týdny) než začne správně fungovat symbióza houby, bakterií a kvasinek !
Všechno má svůj čas a proto dopřejte houbě na začátku výroby délší dobu, aby se mohla správně "nastartovat"
CO NUTNĚ DODRŽET
- Houba potřebuje dostatečné množství cukru (80 - 100g/1L vody), aby mohla správně fungovat
- Důležitá je teplota, která by měla být v rozmezí (21 - 28°C)
- První čajové nálevy dělejte jen ze sypaného černého čaje (min.1 čajová lžička/1L vody)
- Při další výrobě nápoje vždy použijte 10% hotového nápoje na "naočkování" nové várky (např.200 ml/2L čaje)
- Dodržujte co největší hygienu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROBLÉMY S VÝROBOU
- Nápoj je již po 6 dnech kyselý (nepitelný) : (slabé bakterie a silné kvasinky způsobují vysokou pěnivost,rychle zkyselení a tenkou dceřinou kulturu)
Náprava: Podpořit bakterie
1) slabší čaj
2) teplota 21-23 °C
3) pro nálev použít nápoj kyselejší s méně kvasinkami (z hladiny hotového nápoje) !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Nápoj je po 8-10 dnech pořád sladký : (silné bakterie a slabé kvasinky, nápoj kvasí pomalu a neperlí, dobře vytváří dceřinou kulturu)
Náprava: Podpořit kvasinky
1) silnější čaj
2) teplota 24-28 °C
3) pro nálev použít nápoj sladší s více kvasinkami ( sediment ze dna kvasné nádoby) !
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Informace o pěstování houby : www.happyherbalist.com/pictures.htm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CO SE MŮŽE PŘIHODIT
Při špatné hygieně a nedodržení některých postupů se může přihodit, že nám houba zplesnívý !
Ve většině připadů vznikne plíseň,když se čaj pro kombuchu řádně neokyselí (10% !)
( V kyselém prostředí nemají plísně téměř žadnou šanci)
Takové houby vyhodíme ! (osobně se mi to nikdy nestalo) více info na této adrese : www.organic-kombucha.com/kombucha_mold_photos.html
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------