Kombuchový nápoj obsahuje:
-
Kyseliny: glukuronová,mléčná,octová,tříslová,glukonová,uhličitá,vinná,citronová,oxalová,jantarová,malanová,usnisová
- Enzymy: invertáza,amyláza,kataláza,syřidlový enzym,sacharáza,proteolytické enzymy
- Vitamíny: B1,B2,B3,B6,B12,C,D,E,K,kyselina listová
- Minerály: sodík,draslík,magnesium,vapník,mangan,železo,kobalt,měď,zinek
- Další: kvasinky(cca 10 miliónů buněk na 1 mililitr kombuchy), nápoj obsahuje tyto kvasinky (Saccharomycodes ludwigii, Saccharomyces apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Pichia fermentans, Mycoderma, Torula)
- polysacharidy
- kofein(z čaje)
- alkohol(cca 0,5 %)
Obsahové látky v kvasném nápoji zavisí na více faktorech:
- Kondice houby(staří,aktivita)
- Kvalita a druh čaje
- Množství cukru
- Teplota a délka kvašení
Antibiotické vlastnosti nápoje vznikají 7 - 8 den kvašení.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozpis jednotlivých obsahových složek
- Kyselina citrónová - podporuje detoxifikaci organismu
- Kyselina L–mléčná (+) - podporuje detoxifikaci a krevní oběh, reguluje hladiny pH; velmi významná pro prevenci i léčbu rakoviny
- Kyselina uhličitá - reguluje úroveň pH krve a napomáhá uvolňování CO2 z organismu
- Kyselina listová (vitamín B4) - nezbytná pro metabolismus bílkovin, tvorbu červených krvinek, buněčný růst a dělení; zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin; prevence nejzávažnějších onemocnění, jako jsou nádorová onemocnění (rakovina plic, prsu a tlustého střeva), nemoci srdce a krevního oběhu, některých neurodegenerativních nemocí (Parkinsonova a Alzheimerova choroba) a nemocí nedostatečné imunity (včetně AIDS a CFDIS - chronický únavový syndrom); velmi důležitá pro vývoj nenarozených dětí
- Kyselina glukonová - účinná proti některým kvasinkovým infekcím; používá se jako konzervant
- Kyselina glukuronová - klíčová pro detoxifikaci organismu, váže na sebe škodlivé a odpadní látky nahromaděné v těle a ledvinách, které se tak mění na konečné produkty látkové výměny, a odvádí je s močí z těla; povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a podporuje látkovou výměnu; tato kyselina je ve vázané formě základem důležitých polysacharidů jako je kyselina hyalurónová (základní látka vaziva), chondroitinsulfát (základní látka chrupavek), mukoitinsulfát (základ žaludeční sliznice a oční skloviny) a heparin (proto kombucha pomáhá při oslabení vaziva, při artróze, artritidě, při poškození žaludeční sliznice a bolestech oční skloviny); kyselinu se doposud nepodařilo vyrobit synteticky
- Kyselina usninová - má antibiotický efekt
- Kyselina jablečná - podporuje detoxifikační procesy
- Aminokyseliny - nutné pro správné fungování nervového, hormonálního a imunitního systému; stimulují růst svalové hmoty a urychlují regeneraci organismu; pomáhají při depresích, chronických bolestech, oparech, sportu i při hubnutí
- Vitamín B1 (thiamin) - vliv na bolesti rukou nohou a v kříži, potíže při porodu, neschopnost kojit, nechuť k jídlu, zácpu, žaludeční choroby, kornatění, neuralgie, ischias, Beri-Beri, - mizení svalů-vodnatelnost, nedostatek dechu, únava, opuchliny kloubů, bolesti ve svalech, ochablost, křečové žíly, tvoření odpadových kyselin, nervové nemoci,duševní výkon, závrať, srdeční úzkost, nervové bolesti, slabé svaly, diuretické účinky
- Vitamín B2 (riboflavin) - mírní poruchy trávení, vyčerpanost, hubnutí, ochrnutí svalů, odbourává cukry a tuky, zlepšuje tvorbu bílkovin, zrak, kožní onemocnění; s využitím železa se tvoří hemoglobin
- Vitamin B3 (niacin) - podporuje biologickou oxidaci při rozkladu a výstavbě cukrů a tuků, zažívací trakt, nervový systém, pokožku, syntéza hormonů (testosteron, estrogen, inzulin), migréna, krevní oběh, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu a triacylglycerolů, vředové bolesti na patách a v ústech
- Vitamín B6 (pyridoxin) - přeměna aminokyselin a esenciálních mastných kyselin a železa, tvorba protilátek a červených krvinek, obnova svalových tkání, menstruační bolesti
- Vitamín B12 (kobalamin) - syntéza bílkovin, přeměna uhlohydrátů a mastných kyselin, tvorba červených krvinek, růst, chuť k jídlu, zvyšování tělesné váhy, chudokrevnost, nervový systém, soustředění, paměť, rovnováha
- Vitamín C (kyselina askorbová) - příliš mnoho pozitivních vlastností na rozepisování
- Enzymy - proteiny fungující jako katalyzátory; v těle umožňují a usnadňují nejrůznější biochemické reakce, např. v zažívacím ústrojí rozkládají potraviny na chemicky jednodušší látky, které tělo může lépe vstřebávat